• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Het Hogeland

Daar waar Nederland de Waddenzee kust, daar vind je het Hogeland. Klim bij die dijk omhoog en beleef, bij bijvoorbeeld Noordpolder- of Termunterzijl, het betere waddengevoel.

Op het Hogeland kun je echt je hoofd leegmaken. Je ziet altijd een verre horizon. De rijke geschiedenis van het gebied zie je hier echt overal terug. Ontdek de talloze pittoreske dorpen met eeuwenoude kerken, die veelal open zijn voor een bezoek.

Stad

Als het weer wat tegenzit, is het goed toeven in de stad.

Er zijn tal van plekken waar je lekker droog blijft en je je tegelijkertijd vermaakt. Bezoek het Forum, het Groninger Museum, beklim de Martinitoren of wandel met een gids langs de hofjes en andere highlights van de stad Groningen. Ga lekker shoppen, maar onderuitzakken in één van de knusse kroegjes kan natuurlijk ook.

Erfgoed

De eigenzinnigheid van de Groningers heeft het landschap gevormd. Daarvan getuigen de wierden (woonheuvels) op vruchtbare kwelders, robuuste kerken en weelderige borgen en herenboerderijen. Ontdek ook de panden die werden gebouwd volgens de principes van de Amsterdamse Schoolstijl, maar dan op z’n Gronings; nooit over the top. Het blijft wel Groningen. Het barst hier van de plekken met een verhaal over toen én het nu.

Natuur

Ongerept en weids. Groningen is geboetseerd uit water, klei en zand. Een schitterend zicht op de beweeglijke natuur heb je vanuit vogelkijkhut De Kiekkaaste bij Nieuw Statenzijl. De enige Nederlandse buitendijkse vogelkijkhut. Konikpaarden sieren de weiden rond het Lauwersmeer. Wandel langs de meanderende Maren. Of loop over de bodem van de zee. Het zit hier vol ontdekkingen voor jong en oud.

Ruimte

Stap binnen in de ruimte van Groningen. Het is overal. Achter een poortje in de stad. In de stilte van een Romaanse kerk. Tegen de wind in trap je tot aan de dijk en verder. Ver weg van afleidingen. Dichterbij wat ertoe doet. Hier stroomt de drukte uit je hoofd om plaats te maken voor nieuwe ideeën.